Av: Dora Thorhallsdottir, EQ-terapeut og daglig leder EQ Institute

Jeg er ikke i tvil om at mye av grunnen til at kampanjen #metoo nådde så langt, var nettopp valget av de to ordene. Me too. Jeg også. De to ordene sammen, gjør underverker.

Det som gjør at noe blir mer skamfullt, er at det holdes hemmelig. La oss si at noe skjer deg. Noe som ikke skulle ha skjedd. Det trenger ikke å være din skyld i det hele tatt. Men noen gikk over streken, gjorde noe som du synes er flaut. Noe du ikke vil at andre skal vite om. Da skammer du deg gjerne, selv om du ikke kunne noe for det. Tenk hvor mange som går rundt og bærer på vonde hendelser som ikke deles med noen. For vi har alle denne iboende frykten for å bli dømt.  For å bli sett ned på. Mistenkeliggjort for å kanskje ikke være så uskyldig som du sier. Frykten for avvisning ligger i oss alle, og hvis vi sier høyt det vi skammer oss over, ja hva vil de tenke om meg da?

Paradokset er at når du deler noe du skammer deg over, så åpner du opp for hvem du er. Du slipper andre inn til din hemmelighet og gjør deg sårbar. Fordi du risikerer å bli vurdert. Bli sett ned på. Men hva skjer? Det motsatte av det så mange frykter. Fordi vi har alle vårt. Vi har alle (særlig når du har levd en stund) ting vi ikke er stolte av. Dumme ting vi har sagt eller gjort, og dessverre har alt for mange opplevd ting de så gjerne skulle vært foruten: nemlig overgrep der de kunne ikke noe for det som skjedde. Når vi deler historiene våre, åpner vi hjertene til andre. Vi slipper folk inn i vårt innerste og hva skjer da? Da åpner andre også opp. Vi mennesker speiler oss i hverandre. Når noen er åpen og ærlig med deg, ja så byr du på det selv også. For du vet at du snakker med et MENNESKE. Ikke en perfekt robot med alt på stell. Men en person som har, som deg selv, sitt å stri med. Det er en lettelse å snakke med noen som du merker er ærlig om seg. For du kan slappe av og være ærlig tilbake. Det er ikke noe spill lenger. Det er ekte vare, og det higer vi alle etter.

Etter å ha vært med på gruppeterapi, både som deltager, men også ledet mange av dem, så slutter jeg ikke å bli fascinert over hvordan kjærligheten for hverandre siver ut når vi slutter å spille skuespill om hvem vi er.  Når ærligheten er stor, øker kjærligheten. Det ligger faktisk i ordet. Kj-ærlighet. Og når folk deler sine «greier», uansett om det er trøstespising, følelsen av å være feil, å finne seg i å bli tråkket på over tid, skam over en voldtekt som skjedde da du var full på en fest som 16-åring, eller om du drikker i skjul – du er ikke alene! Uansett hva du kaver med, så er det ALLTID noen som har det på samme vis. Noen som kan si: jeg også. Og de ordene er magiske sammen. For de gir følelsen av å ikke være unormal eller være så alene. Selv om noen kanskje ikke tyr til den samme flukten (som mat, alkohol, jobbe alt for mye, trene for mye, ruse seg på annet vis, shopping, gambling- lista er lang over måter å døyve vonde følelser på), så vil folk kjenne seg igjen i følelsen du har. Vi har de samme følelsene og alle har vært borti dem, selv om du ikke skulle tro det. Alle har kjent på ensomhet i en eller annen grad. Skam. Manglende følelse av tilhørighet. Skyldfølelse og dårlig samvittighet. Derfor blir det å si «jeg også» når du kjenner deg igjen så godt for den som deler. For det reparerer, bare det å vite at noen vet og sier at de skjønner hva du snakker om. Som flokkdyr er det helt avgjørende å føle seg inkludert. Ikke ekskludert. Og de ordene gjør nettopp det. «Jeg også» betyr at jeg vet hva du snakker om. Jeg har vært der. Du er ikke alene. Jeg dømmer deg ikke. Jeg er her.

Så min oppmuntring til deg som leser dette, er å våge å være ærlig med de du stoler på. Del vonde hemmeligheter, for de gjør intet annet enn å ta plass og stjele energi og glede. Særlig skam, det er ekstremt lite givende å bære rundt på. Det letter byrden å dele den, og da er den andre oppmuntringen her, at dersom du kjenner igjen følelsen noen deler med deg, bruk de ordene: jeg også. Trenger ikke å si det ordrett, men gi uttrykk for at du forstår. At du skjønner. At det ikke er rart eller unormalt. Vi er mye likere enn vi ofte tror. Men vi viser så sjelden de sidene vi skammer oss over, og dermed går så mange rundt og føler seg feil. Men du er ikke feil. Det er ingenting feil med dine følelser. Jeg også. Me too. Du er ikke alene. Jeg gjentar: DU ER IKKE ALENE OM Å HA DET SOM DU HAR DET. Det er bare å dele med en du stoler på og bli ikke forundret når du hører: jeg også. Vi er likere enn du tror.


Trykket for første gang i Kamille.

Har du en følelse av å ikke være bra nok?
Savner du større grad av glede i livet ditt?
Går du rundt med en trist følelse i kroppen?

2- og 4-dagers kurs handler om å hjelpe deg å bearbeide din historie og gi deg redskapene til å kunne møte deg selv og andre med større grad av raushet. Les mer om EQ Institutes kurstilbud her.

Kommentarer

kommenter