Av: Dora Thorhallsdottir, EQ-terapeut og lærer ved EQ Institute

Hvem var med på almannamøtet der det ble avgjort at vi helst skal være klin like?

Jeg burde hatt det finere hjemme. Jeg burde hatt flatere mage. Jeg burde ha en kulere klesstil. Jeg burde ha oppnådd mer i livet mitt. Barna mine burde vært mer vellykket. Hvorfor er jeg ikke like lykkelig som alle andre?

Hvordan har vi klart å gjøre livet til en konkurranse der nesten alle taper? På hvilket tidspunkt gikk vi med på at dette er det vi skal bruke tid på? Det å sammenligne seg med et fullstendig håpløst ideal, og så tape jevnlig. Daglig. Non stop. Hva er det vi driver med?

13 år i et terapirom er ganske lærerikt. Jeg er der egentlig for å hjelpe andre, men de skulle bare visst hvor mye jeg lærer av dem. Om hva folk sliter med (som jeg også har strevd med, vi er jo bare mennesker!) og hva vi går og tenker på. Jeg får komme inn i det helligste, de mest private tankene som nesten ingen andre vet om. Og her er en kort oppsummering: De fleste tror at det de kaver med, er de alene om. Det er ganske absurd, når det er AKKURAT det samme som de andre. Følelsen av å ikke være bra nok er den mest utbredte. Du vet, den indre stemmen som stadig vekk forteller deg at du ikke holder mål. At du skulle vært bedre, flinkere, penere, kulere og hold deg fast: Jeg skulle ha vært bedre på å gi faen. Det er en hel skokk av mennesker i dette landet som er kritiske til seg selv – fordi de er kritiske til seg selv. Høres ikke det helt koko ut?

Noen ganger skulle jeg ønske det kom en følelsesmessig tsunami som skyllet over oss alle. En feelgood-bølge som satte varige spor om at «jeg er meg og det er helt fint». I stedet for denne evige naggingen om at alle andre er bedre og jeg holder ikke. Det er jo så mye galt med meg. Så mye som ikke er terningkast 6. Vel, de fleste roter rundt på 3-tallet. Innimellom er vi innom top score-følelsen, men jevnt over så har alle sitt å stri med. Og tror vi er alene om det. Jeg skulle ønske det ble arrangert et nytt almannamøte. Der vi kunne bli enige om at det latterlige, urealistiske «perfekte» ble skrotet en gang for alle. For det finnes ikke en eneste person i universet som får til det. Det er som om vi alle skulle ønske vi var en grønn papegøye. Vi blir ikke det, så hvorfor bruke tid på det?

Hva er så poenget med dette: Jo, for å si at samme hvem du beundrer og ser opp til, vit at de også bare er mennesker med masse tvil og usikkerhet. Det gjelder absolutt alle, det er bare å begynne spørre folk om du er i tvil. Ingen har det helt topp hele tiden, ingen ser smashing ut til enhver tid og ingen føler selv at de er vellykket (selv om andre tror det om dem). Du gjør deg selv en stor tjeneste ved å slutte å prøve å bli en levende Barbiedukke med alt på stell. De finnes ikke, og dessuten hadde det blitt et ork å leve sånn. For et stressnivå å skulle levere til gull i ett og alt!

Derfor: la ditt prosjekt heller være å akseptere at du er du. At kroppen din er som den er. At livet ditt og de som er i det, er helt OK. Innafor. Godtatt. Akseptert. Lande det faktum, at du gjør som godt du kan og det er bra nok. Ingen lever et perfekt liv, selv om det ser kanskje sånn ut på Instagram. Bare gi opp det prosjektet, for det bare drar deg ned. Bruk tiden på noe du liker å gjøre og vær raus med deg selv. Snill og kjærlig. Det er en sånn innvendig tsunami vi trenger. Du kan begynne nå om du vil.

Trykket for første gang i Kamille.


Ønsker du å skape en nær, kjærlig og slitesterk relasjon til deg selv, slik at du kan skape tilsvarende relasjoner til familie, venner og andre?

Vi tilbyr 2- og 4-dagers kurs med EQ-terapi i Oslo og Stavanger.

Kursene gir deg en mulighet til komme videre i din egen utvikling mot stadig bedre selvfølelse og styrke din emosjonelle intelligens. På kurs hos oss vil du få terapi i liten gruppe, etterfulgt av samtaler om tematikken som dukker opp. På kurset tar vi på alvor at vi mennesker ikke er så forskjellige. Vi har de samme følelsene og kan derfor lett identifisere oss med hverandre.

Les mer om kurs med EQ-terapi og se kursoversikt her: https://eqi.no/kurs-terapi/

Kommentarer

kommenter