Av: Dora Thorhallsdottir, EQ-terapeut og lærer ved EQ Institute

Hvis det er en ting vi lærer som små jenter, så er det viktigheten av å være fin. Og søt. Det fester seg. Dessverre.

Jeg kjenner en styrer i en EQ-barnehage som bestemte seg for at hele personalet skulle gå inn for å IKKE kommentere jentenes klær. De skulle slutte å si: Oi, har du ny genser, så fin den var! Se så nydelig kjole. Den type utseende-kommentarer var noe de svært sjelden sa til guttene, så hvorfor si det til jentene hele tiden? Hele poenget var å skifte fokuset fra hva du har på deg, til hvordan du har det. Det viste seg å være vanskelig til å begynne med, for det er så innøvd. De fant ut, noe som også er forsket på, at vi roser jenter for hvordan de ser ut i langt større grad enn mange av oss er klar over. Etter noen uker med bevisstgjøring, ble det en vane å si: «Å, så hyggelig å se deg igjen», om morgenen, eller «Hvordan har du det?», fremfor å kommentere dagens antrekk. Men det tok en god stund å endre denne vanen.

For det er jo sånn vi har holdt på i så mange generasjoner. Vi får høre som små jenter at voksne kommenterer hva de synes om vårt ytre, og dermed lærer vi etterhvert å gjøre det selv. Både snakke om hvordan andre damer ser ut og hvordan vi ser ut selv. Vår ytre verden påvirker vår indre verden. Derfor blir det så fort at vi tenker: Hvordan ser jeg ut? Er jeg fin nok? Pen nok? Kan jeg ha på meg denne buksa? Jeg er ikke like fin som andre… Vi er vokst opp med et utseendefokus og blir nå utsatt for et mye større trøkk enn før, med bilder av «perfekte» damer i alt fra sosiale medier til rikspresse og reklameplakater. De brukes i alle sammenhenger; det kan være reklame for transport, sko eller sjokolade og de trekkes frem som blikkfang hele tiden. Eller damer i bikini som brukes som illustrasjoner i avisartikler som ikke har noe som helst med en halvnaken kvinnekropp å gjøre. Det er umulig å ikke bli påvirket av det! Vi får «malen» for hvordan vi bør se ut rett i fleisen mange ganger om dagen.

Men du velger selv hvor mye du vil legge i det. Det handler om å bli mer bevisst. Det er et større valg enn mange tror. La oss si du går forbi en reklameplakat med lettkledd dame: Vil du sammenligne deg og tape – eller bare la det fare? Er det ikke rart at oppegående og kloke kvinner bruker så mye tid på å tenke på kvinnekropp og alt som ikke er bra nok? Personlig har jeg brukt alt for mye tid på å tenke på en mage som aldri blir flat. Så utrolig bortkastet tid!

Mange av oss bruker også masse penger for å se bedre ut, når absolutt alle vet at det selvsagt ikke er avgjørende å SE bra ut, men å HA DET BRA! Å ha det godt med deg selv, like den du er og trives med den du er, vet vi jo at er veien til et bedre liv. Å investere i en god relasjon til deg selv og de du har i livet – det er nøkkelen til et bra liv! Vi VET jo det. Men vi prioriterer dessverre så ofte det overfladiske og det synlige. Det blir jo en quick fix til å føle seg bedre, men det er ikke det som teller i det lange løp.

I en drømmeverden hadde det vært så fantastisk hvis vi snudde speilet. At vi sluttet å se utover, men heller innover. Ikke prøve å passe inn ved å se ut som «det perfekte», men heller ha fokus på å ha det bra med oss selv. Gå inn for en extreme makeover, men på innsiden. Jobbe aktivt, med like stort fokus og driv som vi vet vi kan, med å øke egenkjærligheten. Slutte å tro på illusjonen om at et nydelig ytre betyr et harmonisk og lykkelig indre. Bare tenk på de du er glad i og liker godt, det er jo på grunn av personen, det mennesket som bor inni kroppen. Du dømmer jo ikke utseendet til de du bryr deg om i nærheten så mye som du dømmer deg selv. Tenk om vi var like rause med oss selv som vi er med andre? Likte oss selv bedre og sluttet å kave så mye med å strekke oss etter idealet som ingen oppnår – eller får noe ektefølt glede av. Snu fokuset innover og begynn med å si kjærlige ting til deg selv. Respekter dine følelser og dine tanker. Ta de på alvor og ta deg selv på alvor. Og gå gå forbi bildene av retusjerte kvinner med hevet hode og rak rygg. DU er viktigst i ditt liv. Ikke den stramme kroppen som tilbes alt for mye. Det handler om å komme til konklusjonen om at: Dette gidder jeg ikke mer. For det gir meg ingen glede. Og så kan du heller fokusere på det som faktisk gir deg glede!

 

Trykket for første gang i Kamille.

Vil du endre din måte å være i verden på?

EQ Institute tilbyr en praktisk deltidsutdanning for deg som vil bli EQ-terapeut, hvor du lærer gjennom erfaring ved å få og gi terapi. Som student vil du tilegne deg økt EQ-kompetanse ved å lære å bruke et konflikthemmende språk og du vil kunne tilegne deg evnen til å gjennomføre EQ-terapi i terapeutisk øyemed. Nye klasser starter i Oslo, Bergen og Stavanger i januar. Les mer om 3-årig deltidsutdanning i EQ-terapi her.

 

Kommentarer

kommenter