Av: Dora Thorhallsdottir, EQ-terapeut og lærer ved EQ Institute

Har du sett de eldre damene med blomstrete badehetter? Hva jeg tenker om dem? At de vant. For når du tar på deg noe sånt signaliserer du til hele verden at jeg driter i hva du synes. Og da er du jaggu i mål.

For den største gaven med å bli eldre, er at du bryr deg mindre om hva andre synes. For en sinnsykt kul ting vi utvikler når vi begynner å dra på åra. Og det er nettopp det som trekkes fram hver gang noen over 40 år blir intervjuet, eller hvis du spør dem selv: Etterhvert som alderen øker blir hva andre mener mindre viktig. Du kan slappe av litt mer. Ikke bruke så mye tid og krefter på frykten for hva andre tenker om deg. Samme det, liksom! De får mene hva de vil, jeg gidder ikke bry meg lenger.

Det er som regel helt annerledes jo yngre du er. I tenårene er det viktigste i verden hva vennene dine måtte mene om deg og dine valg. Så kommer du i 20-årene der fokuset er å finne sin plass. Hvilken vei skal jeg gå? Mange stresser med utdanning, retning og valg fordi de er så avgjørende for fremtiden. Og i den tiden vi lever i, med voldsomt press på å lykkes, er det ikke rart mange har skuldrene omtrent på høyde med ørene. Det virker som om vi skal leve et liv der alt bør være på stell hele tiden. Ikke rart mange føler seg utslitt allerede i ung alder.

I 30-årene handler det mye om å etablere seg i arbeidsmarkedet og skaffe seg en familie. Vi kan påstå at vi lever i et samfunn som har blitt rausere på at det finnes mange ulike måter å leve på som voksen, men sannheten er at kjernefamilien er idealet. Så er du 36 år, singel og barnløs kvinne… tikk, takk, tikk, takk. Da har du både press på å finne en mann kjapt – og få de obligatoriske barna. Akkurat som dine jevngamle og utslitte kollegaer. 30-årene er for mange svært slitsomme. Og 40-årene? Min erfaring fra terapirommet er at det er de som i all hovedsak kommer i terapi. De har kommet i en alder der «oppgjørets time» er kommet. Tok jeg riktig retning i yrkeslivet – det er jo egentlig noe annet jeg vil. Lever jeg egentlig med den personen jeg vil dele resten av livet mitt med? Og ikke minst: Hvem er jeg egentlig? Det er selvsagt ikke noe alle grubler på, for all del, men forbausende mange i den alderen føler at de mister litt bakkekontakt og famler etter fotfeste. Livet ble ikke helt slik de så for seg. Det skulle jo være bedre enn dette? Eller er det kanskje bra nok?

Og livet blir bare bedre etterhvert som årene går! Det viser statistikken når det kommer til hvilken aldersgruppe som kjenner på mest lykkefølelse. Nettopp derfor er det så rart at så mange frykter for å bli eldre. Det er rart hvordan vi lever i en tid der de unge årene blir forherliget, mens det å bli «gammel» er noe grusomt. Ja, for da er du visst utdatert. Uinteressant. Passé.

Har du snakket med noen som nylig har fylt 40 år? Selv om mange har en periode med selvransakelse, drømmer faktisk de færreste om 30-årene. Det føles nemlig godt å bli eldre og klokere. Og hva med 50-åringene? Det er jo ikke måte på hvor topp de har det, i følge dem selv. For de har det bedre med seg selv. De orker ikke bruke energi på å please alle. Overraskende mange snakker om å ha landet mer i seg selv. Så har du de rundt 60. I vårt ungdomsfikserte samfunn skulle man tro det er kjipt å bli 60 år. Men så fort du spør en 60-åring om hvordan det kjennes, så er det igjen fordeler i øst og vest som nevnes. Tryggheten. Roen. Selvtilliten. Og det gjennomgående svaret er kort oppsummert: Vet du, jeg elsker det. Jeg driter i hva folk tenker om hva jeg har på meg og hva de mener om meg. Jeg er meg. Ferdig snakka!

Så for alle de som tenker med skrekk og gru på å bli eldre, så er de som virkelig ER der veldig beroligende å snakke med. For det er visst slett ikke så verst. Det er bare noe innbilt. Nesten medieskapt, det er fake news, rett og slett. Fordelene overgår ulempene, det er bare å høre hva de sier! For all del, noen baksider er det. Og hva er de? Jo, blant annet det faktum at du gjerne føler deg litt mindre attraktiv etterhvert som rynkene kommer. Kroppen er ikke som den var. Du kan se deg selv i en refleksjon i et vindu og skvette litt, for du er ikke den du er i hodet ditt. Hun unge, ganske vakre. I stedet er du blitt middelaldrende, med litt mindre futt og fart i kroppen. Men så har vi det fine med oss mennesker. Det er det som er inni som er viktigst. Så selv om det ytre går mer i retning av å falme, så blir innsiden bare finere. Tryggere. Roligere. Og mer harmonisk. Du skjønner mer. Tåler mer av livets motbakker, og verdsetter solskinnsdagene mer. For du kjenner til regnet som kan komme når som helst.

Derfor tenker jeg at det er litt synd hvordan vi så ofte tror at det å bli eldre er så ille. For joda, du kan ha glanstiden utseendemessig i 20/30-årene. Men gavene i årene etter er i grunn mye kulere. Og gøyere. For det er jo mer gøy å HA DET BRA, fremfor Å SE BRA UT. Og sjansene for at du har det bedre som 40/50-åring er faktisk mye større enn usikkerheten som følger med 20-årene.

Derfor vil jeg si til alle som frykter det å bli eldre: Slapp av! Alternativet er verre. Spør onkelen eller tanten din som har passert 50 år og svaret er stort sett det samme. Gled deg, vi har det dritbra! Mer tid til venner, og råd til å unne oss mye mer hygge med folk vi er glad i.

Så skal vi kanskje legge frykten for å dra på åra på hylla snart? Det er jo litt dustete å frykte noe som kjennes godt. Hva er vitsen med å krisemaksimere noe som de som er der ikke synes er krise? For å si det enkelt: Vil du som er 20 år ta på deg en «artig» badehette i en svømmehall? Tipper svaret er nei. Men de over 60 kan gjøre det anytime, anywhere. Who cares, tenker de og drar den på. Tenk så deilig å være der! Og dit kommer du. Nyt veien dit.

 

Trykket for første gang i Kamille.

Vil du endre din måte å være i verden på?

EQ Institute tilbyr en praktisk deltidsutdanning for deg som vil bli EQ-terapeut, hvor du lærer gjennom erfaring ved å få og gi terapi. Som student vil du tilegne deg økt EQ-kompetanse ved å lære å bruke et konflikthemmende språk og du vil kunne tilegne deg evnen til å gjennomføre EQ-terapi i terapeutisk øyemed. Nye klasser starter i Oslo, Bergen og Stavanger i januar. Nå starter vi også klasser i helg i Oslo! Les mer om 3-årig deltidsutdanning i EQ-terapi her.

Kommentarer

kommenter