Av: Dora Thorhallsdottir, grunnlegger av EQ Institute

Vi vet langt mer enn tidligere generasjoner om hvor viktig det er med en god barndom, for å få et godt liv. Så når du får barn, er det lett å bli bekymret for at du ikke gjør en god nok jobb. Men vit at barn tåler mye, så lenge de vet at de er elsket. Senk skuldrene, senk ambisjonsnivået på antall aktiviteter og vær snillere med deg selv. Og husk å si unnskyld når det er på sin plass.

Her er noen flere tips, som ikke handler om at du skal bli noen annen enn den du er. For du er bra nok som du er, for ditt barn.

 

  1. Love is all you need

I terapirommet snakkes det ofte om barndommen. Og det såreste temaet er uten tvil dette: «Ingen elsket meg.». Det går ikke an å få en tøffere start på livet, enn å føle at ingen er der for deg. Så husk å si det høyt, og vis det, kanskje særlig når barnet ditt er i tvil, som etter en krangel. Det vi alle ønsker oss i livet, uansett alder, er å bli sett og elsket for den vi er. Og vi trenger å høre det.
_

  1. Personlig språk

Bruk personlig språk, det vil si at du starter setningene dine med jeg … Dette er særlig viktig når det er litt følelser i sving. Hvorfor? Fordi det er konflikthemmende. Du tar ansvar for det du sier, og da lytter de rundt deg på en helt annen måte. Dessuten angriper du ikke noen: «Jeg mener at … jeg tenker at … jeg synes at … jeg vil at …» Bare prøv! Det funker mye bedre enn å si du, man eller vi først i setningen. For det er ofte starten på en krig!

 

  1. Sett ord på følelsene dine

Sett ord på hva som skjer med deg, og du får det bedre. Si det rett ut: Jeg er sint, frustrert, irritert og møkklei! Det du gjør er at du får de vonde følelsene ut av systemet. Det er helt magisk å bare si hva du føler. Du kjenner det med en gang, at alt føles litt lettere. For når du ikke gjør det, så siver det du føler ut gjennom kroppsspråk, ordvalg og tonefall. Og det igjen fører ofte til krangler. Neste gang: Sett heller ord på hva du føler, så blir det ikke like destruktivt.

 

  1. Sett ord på de følelsene du ser hos barnet ditt

Barn lærer hvem de er, og hvordan de setter ord på følelsene sine, i møte med voksne. Er de så heldige å ha voksne som sier: «Hva skjer med deg nå?», så inviteres barna til å kjenne etter. Du kan lære barn å sette ord på sine egne følelser, ved at du viser vei. «Jeg ser at du ikke har det bra», «Jeg opplever deg veldig sint nå, stemmer det?», «Er du lei deg? Hva skjedde?» Slike utsagn gjør at barnet lærer å kjenne etter, lærer seg hva de ulike følelsene heter, setter ord på dem og tåler dem. Lær barna at deres følelser er viktige, for da tar de følelsene sine mer på alvor etter hvert som de blir eldre. Vi navigerer oss jo gjennom livet via følelsene våre. Men for å ha kontakt med dem, må noen ha vært interessert i følelsene våre da vi var små!

 

  1. Kyss, klapp og klem

Det er utrolig hvor mye vi kan kommunisere kjærlighet bare ved berøring. Det å klemme når vi møtes, eller går fra hverandre, det å holde en liten hånd uoppfordret eller oppmuntre til å sitte i fanget. Det er skremmende mange som snakker om en barndom uten fysisk nærhet. Og savnet etter det er så stort, mange år etter at man er voksen. Det oppleves som en avvisning når ingen tar på deg for å vise at de bryr seg.

 

  1. Øyekontakt

Et fantastisk lærerikt verktøy om hvordan vi kommuniserer, heter Marte Meo-metoden. Det er rett og slett videoopptak med samspill mellom voksne og barn. Det som går igjen i videoene er at du kan se, helt konkret, når det oppstår kontakt: idet vi ser hverandre inn i øynene. Øyekontakt oppleves som å bli sett, og graden av tilstedeværelse øker. Det er når vi ser hverandre inn i øynene, at sjelene møtes og at øyeblikket oppstår. Det er veldig undervurdert hvor viktig øyekontakt er. Bare legg merke til babyer, hvor mye de søker blikket. Det er helt fascinerende hvor tidlig de vil ha øyekontakt. Og det fortsetter de med!

 

  1. Mamma er blitt så tjukk

Snakker du nedsettende om deg selv? Sier du mye stygt om kroppen din, personligheten eller drar deg selv ned når du ser deg i speilet? Vel, det skremmende er at barna dine ser på deg og lærer hvordan man omtaler seg selv. Uansett hvor mye fint du sier om hvor bra barna dine er, så lærer de mest av den måten du behandler deg selv på. Så slutt å si stygge ting om deg selv, både for din egen del (du har vel neppe noe særlig glede av det selv?), og fordi du er et forbilde. Barna dine kopierer deg.

 

  1. Unnskyld

Vi tråkker alle over streken noen ganger. Sier dumme ting, tar dumme valg og driter oss ut. Men klarer du å se det og sette ord på det, ved å si unnskyld, så er mye gjort. For ingen er perfekte og det er ingen barn som ønsker seg perfekte foreldre (hva er det, egentlig?). De trenger ekte mennesker, som har ekte følelser og av og til snubler i livet. Det er helt normalt! Bare husk å si unnskyld dersom du sårer noen, eller kjenner at du sa eller gjorde noe ugreit, for da får du barn som også sier unnskyld. Og det er en gave de tar med seg inn i enhver relasjon senere i livet.


__9. Hvordan har du det?

Det virker kanskje banalt, men det spørsmålet er så viktig. Til og med for gutter på åtte år, som ikke har så lett for å svare utfyllende, så oppleves spørsmålet kjærlig. «Mamma vil vite hvordan jeg har det. Mamma er opptatt av meg. Jeg er viktig for mamma. Jeg er viktig..» Det er logikken som følger. Ikke glem å spørre, for det er ikke alltid at vi vet svaret, selv om vi tror det. Kanskje særlig for tenåringer som bjeffer halvparten av tiden, og ikke alltid virker så interessert i en samtale, oppleves det at foreldre spør jevnlig som en måte de viser at de fremdeles bryr seg. «De vil vite hvordan jeg har det, de gir ikke opp!» Det oppleves godt å få det spørsmålet, men husk at det trenger å være genuint (bare spør om du har tid til å høre svaret!)

 

  1. Velg dine kamper

Barn lærer underveis – de prøver og feiler hele tiden. La dem gå sine egne veier, selv om du vet at det kanskje hadde vært smartere å gjøre noe annet. Ta de kampene som du mener er viktige, og la resten fare. Du trenger ikke korrigere hvert eneste feiltrinn. Det er et ork å vokse opp med en mor eller far som hele tiden står med pekefingeren og skal belære barnet sitt. Og det er utmattende for foreldrene også. Så senk guarden litt, barnet ditt kommer sikkert til å klare seg fint. For husk: de ser på deg og lærer hvordan man er i verden. Derfor: jo bedre du er på å ta godt vare på deg, dess bedre niste gir du barnet ditt. Jo snillere du er med deg selv, dess bedre liv får de også!

 

Mye av dette er inspirert av boka «Relasjoner med barn», skrevet av Herdis Palsdottir.


Trykket for første gang i Kamille.

_

Ønsker du å fremme din EQ-kompetanse?

Vår 1-årige deltidsutdanning gir deg større forståelse for hva som skjer mellom mennesker, og hva som er grunnen til at vi reagerer og handler som vi gjør. Nye klasser starter i Oslo, Bergen, Bømlo og Stavanger i august. I Oslo tilbyr vi nå også utdanningen på kveldstid! Les mer om 1-årig deltidsutdanning i EQ-kompetanse her.

Kommentarer

kommenter