Av: Dora Thorhallsdottir, grunnlegger av EQ Institute

Verdensdagen for psykisk helse (10. oktober) hadde «Spør mer» som årets slagord. Dette er et tema de ønsker å bevisstgjøre flere på, og hipp hurra for det, for det trengs!


Hvordan har du det?
 Jeg vil påstå at det spørsmålet kan, hvis det spørres på en ekte og tilstedeværende måte av en som oppriktig er interessert i svaret, redde liv. For du viser at du bryr deg når du vil høre om hva som skjer i andres liv og hvordan de har det – og tar deg tid til å lytte. Det er faktisk betingelsesløs kjærlighet i praksis. Det å undre seg. Høre på andre, romme det de sier og ikke dømme, det er det vi alle higer etter å oppleve. Å bli tålt. Å bli akseptert. Og oppleve at det er plass til deg. Dine følelser, tanker og meninger. At det er lov å være deg, med alt du har med deg – ikke bare fasaden og glansbildet. Det å være sammen med en annen person som er lydhør og som spør fordi han eller hun er interessert i å vite hvem du er – finnes det egentlig noe bedre? Nei, det overgår det meste.

I gode relasjoner basert på gode samtaler, er spørsmål med tilstedeværende lytting en viktig del. Derfor trenger vi nettopp denne påminnelsen, for svært mange av oss vil bli spurt mer og oppleve at andre er interessert i hvordan vi har det. Men vi kan ikke alle sitte på gjerdet og vente på andre. Det handler om å gå i front og være en som viser vei. En som tar seg tid, for da er det nettopp det du får i retur også! Å vise interesse for en annen er å starte en positiv spiral, der begge kan bli sett og få det bedre. Så enkelt og så vanskelig. For det å spørre andre om hvordan de har det, kan føre til at de faktisk er ærlige og da er det viktig at den som spør også lytter og tar imot det som kommer. Gjerne med flere spørsmål, for å forstå mer av hva personen går gjennom. I den forbindelse kan det være nyttig å vite følgende:


Unngå hvorfor-spørsmål
Hvorfor-spørsmål er lurt å unngå når det er mye følelser involvert. Årsaken er at den type spørsmål fort oppleves dømmende, som om du har gjort noe feil eller dårlig. Bare kjenn på hva det gjør med deg om noen spør: Hvorfor gjorde du det? Hvorfor sa du det? Hvorfor varte det så lenge? Hvorfor er du sånn?

Det som fort skjer når slike spørsmål blir stilt, er at den andre går i forsvar. Føler seg angrepet og blir usikker. For all del, et hvorfor-spørsmål er helt greit å bruke om du snakker om noe filosofisk eller praktisk: Hvorfor er himmelen blå? Hvorfor stemte så mange på Trump? MEN, når det handler om oss selv og det er et følsomt tema inne i bildet, så unngå HVORFOR. Det skaper mer avstand og er konfliktfremmende, rett og slett.


Benytt «aktiv lytting»-spørsmål
Aktiv lytting handler om å bruke: Hva…? Hvordan..? eller nøkkelord, som måter å spørre på. Dette er konflikthemmende og er langt bedre enn «hvorfor», fordi det gir den andre personen en følelse av at du er mer oppriktig interessert. Og at du ikke dømmer. For spørsmålet er åpent og uten vurdering. Noen eksempler er: Hva skjer? Hvordan har du det? Hva mener du? Hvordan da?

Med nøkkelord så menes det at hvis en person svarer deg noe, så kan du ta det viktigste ordet og bruke det tilbake. Det viser at du vil vite, eller forstå, mer av hva den andre sier. F.eks. «Jeg har det ikke så lett». Da kan du spørre: Ikke så lett? eller Hva er ikke så lett?


Våg å sette ord på følelser
Vi sier jo ofte at det er viktig å føle seg «sett». Men hva betyr det egentlig i praksis? Jo, det er når følelsene våre blir anerkjent. Når vi merker at det er greit at vi føler det vi føler. At det er plass til det jeg går og kjenner på. Så hvordan anerkjenner du en annen persons følelser? Jo, når du setter ord på det du ser og gir uttrykk for at det er greit. At du forstår. F.eks ved å si noe i retning av: Jeg skjønner at dette er vanskelig for deg.. Jeg forstår at det ikke er lett…Jeg ser at det skjer mye med deg, ikke rart det….

Det viktigste er at det sies med hjertet. At du mener det når du sier det, for ellers blir det jo bare fake og unaturlig. Derfor: Når du forstår hvordan noen andre har det, få det ut av munnen din! Gjerne om du kommer på situasjoner der du selv har vært og kjent på de samme følelsene som den du snakker med. For da kjenner den andre på normalitet, ved at andre har hatt det på samme måte. Det er beroligende og betryggende å vite at du har noen å lene deg på, som både forstår og som kanskje har vært i noe lignende selv. Det viktigste her er å være ærlig, det er ikke en metode. Det er en måte å være i verden på: Å se andre ved å bruke empati og våge å sette ord på de følelsene du ser, anerkjenne og gjerne by på dine erfaringer.

Poenget er: «Spør mer» som tema handler om å spørre de som er i livet ditt (eller mer perifere også!) om hvordan de har det. Være mer interessert i folk rundt deg! Det gir dem en følelse av å bli verdsatt, og det gir deg en anledning til å komme nærmere andre personer. Det fører også til bedre samtaler, fordi du åpner opp for en ærlig dialog. Vi er tross alt flokkdyr, vi trenger hverandre!

 

Trykket for første gang i Kamille.

 

Vil du endre din måte å være i verden på?

EQ Institute tilbyr en praktisk deltidsutdanning for deg som vil bli EQ-terapeut, hvor du lærer gjennom erfaring ved å få og gi terapi. Som student vil du tilegne deg økt EQ-kompetanse ved å lære å bruke et konflikthemmende språk og du vil kunne tilegne deg evnen til å gjennomføre EQ-terapi i terapeutisk øyemed.

Nye klasser starter i Oslo, Bergen og Stavanger i januar.
Les mer om 3-årig deltidsutdanning i EQ-terapi her.

Kommentarer

kommenter