For 2 år siden sendte vi i Vekstbarnehagen vår første ansatt på EQ-kompetanse. Vi startet vår felles reise mot målet, å bli sertifisert som EQ-barnehage. 17. juni 2022 kunne Vekstbarnehagen i Asker kommune feire at de er blitt sertifisert som EQ-barnehage, HURRA!
For ett år siden begynte jeg, Johanna Holmberg, som daglig leder i Vekstbarnehagen og det gav meg en mulighet til å starte reisen mot å bli en EQ-barnehage. Min reise startet i 2009 da jeg tok den 3-årige terapeututdanningen på EQ Institute (den gangen het det Relasjonssenteret). Jeg gikk fra å ha en grå grunntone i livet, til å plutselig føle at jeg mestret mitt eget liv og at jeg var verdifull. I mitt yrke som barnehagemedarbeider oppdaget jeg gleden ved å lytte til hva barna ønsket å dele med meg.
Jeg opplevde hvilken positiv effekt det hadde på samspillet med barna at jeg møtte dem med ro og undring.
Der jeg tidligere hadde kommet med pekefingeren, vendte jeg nå interessen tilbake til barnet og jeg opplevde å ha en dialog med barna istedenfor å gi beskjeder. Dette endret arbeidshverdagen til det bedre fordi vi sammen skapte så mange betydningsfulle møter i løpet av barnehagedagen.
I vårt felles mål er det mange personlige reiser som skal tas for å jobbe mot målet. Jeg opplever at vi har raushet nok til å gi hverandre det rommet som skal til for å komme dit. Vi er åpne for utvikling og endring og vet at slike ting tar tid. Jeg opplever at vi står sammen om dette og at vi støtter hverandre mot en endring – og den endringen starter med oss selv.
Anette som er pedagogisk leder hos oss sa dette etter å ha tatt EQ-kompetanse:
“Etter at jeg har gått EQ- kompetanse opplever jeg at jeg snakker mer fra hjertet, og gir meg og mine følelser mer plass enn jeg gjorde før. Dette har gitt meg mer ro i kroppen, relasjonen til mine egne barn har blitt mye tettere og det er mer ro i familien vår som helhet.”
“På jobb i barnehagen opplever jeg mer ro når jeg møter barna i nuet, der de er. Med bearbeidet kjærlighet til meg selv, opplever jeg relasjonen med barna mer ekte. Jeg ser dem for akkurat den de er, og det er godt nok”
Anette, pedagogisk leder i Vekstbarnehagen
Jeg ser at Anette anerkjenner barna tettere gjennom dagen, hun bruker personlig språk og ser de små tingene. Jeg opplever at barna tar mer kontakt med henne og at samtalene de har varer lenger.
Aina som er barnehagelærer hos oss sa dette etter å ha gått på EQ-kompetanse:
“EQ-kompetanse har gitt meg en ny innsikt om meg selv, og den har hjulpet meg til å bearbeide opplevelser og følelser fra jeg var yngre. Det har gitt meg mer balanse i livet og jeg har bedre tanker om meg selv som menneske. Personlig språk har gjort det lettere for meg å stå opp for meg selv.”
Aina, barnehagelærer i Vekstbarnehagen
“Når jeg er lei meg vil jeg bare sitte på fanget til en voksen”
Jente 5 år
Det er alltid den voksne som er ansvarlig i møtet med barna, og dette har vi snakket mye om i vår barnehage. Det å møte barna der de er kan være utfordrende hvis man selv har en dårlig dag eller mye ubearbeidede følelser i ryggsekken sin. Personlig språk er et fint verktøy for oss til å sette ord på hvordan vi har det, og på den måten ta ansvar for oss selv. Slik får vi overskudd til å møte barna der de er, med ro og undring.
Også i foreldresamarbeid er personlig språk et nyttig verktøy som vi benytter oss av. I Vekstbarnehagen har vi alltid jobbet for et godt foreldresamarbeid, basert på gjensidig tillit. Vi har lav terskel for å ta kontakt hvis det er noe vi undrer oss over. Foreldrene er de viktigste personene i barnas liv, og derfor også en betydningsfull samarbeidspartner for oss. Vi ønsker en relasjon til foreldrene som er basert på tillit, åpenhet og varm kommunikasjon som byggesteiner for barnas trivsel i barnehagen.
For å forankre vår «nye» tenkning i foreldregruppen hadde vi på sist foreldremøte besøk av EQ- terapeutene Hanne Klemo Garm og Hege Grelland som holdt foredraget «Ditt barn speiler deg og dine følelser». Det var en god måte å formidle budskapet om hvordan vi ønsker å møte barna deres i barnehagen vår. Vi opplevde god respons fra foreldrene og jeg opplevde foreldrene som engasjerte og åpne. Dette var en god start for å jobbe videre med et tett og nært forhold til foreldrene.
«Det er reisen som er selve målet» skriver Herdis Palsdottir og Hanne Hjertaas i boken sin: Egenkjærlighet – skaper ringer i vannet.
Og som vi gleder oss til denne reisen!
Johanna Holmberg, daglig leder i Vekstbarnehagen i Asker