Livsmestring er det viktigste redskapet du har når det uforutsette skjer, eller livet butter imot. Å kunne håndtere dine vanskelige følelser hjelper deg med å navigere gjennom livet på en god måte. En måte der du har det godt med deg selv, til tross for at livet byr på utfordringer.
Av Dora Thorhallsdottir
Håndtere følelser
Det er ikke uten grunn at vi kan ha glede av å vende tilbake til barndommen i prosesser der vi ønsker å utvikle oss som mennesker. De aller fleste av oss har hatt en oppdragelse med rollemodeller som ikke har vært spesielt gode på å håndtere verken egne eller barnas følelser. Følelser har vært i veien, vært skambelagte, vært til bry og følelsene var noe vi skulle skjule, feie under teppet eller holde inni oss.
Siden våre foreldre mest sannsynlig selv hadde utfordringer med å håndtere vanskelige følelser, mangler mange av oss gode rollemodeller i møte med disse følelsene. Vi strever med å møte f.eks frustrasjon, sorg eller sinne på en hensiktsmessig måte. Vi har ikke fått trent oss på å synliggjøre for andre at vi ikke har det så bra. Resultatet blir at vi fortsetter å møte de vanskelige følelsene på samme uhensiktsmessige måte som våre foreldre møtte oss.
La oss si at du ble sendt på rommet ditt da du var sint, eller at du ikke fikk trøst da du var trist eller hadde slått deg. Da fant du antagelige andre strategier for å dempe følelsen. Kanskje du begynte å lete rundt i kjøkkenskapene for å finne noe som kunne være en trøst. Eller du forsvant inn i en fast lek der du selv kunne velge rollen og være akkurat den du ville, eller kanskje du begynte å rydde og ommøblere rommet ditt. Alt dette er strategier som tar smerten bort fra de opprinnelige følelsene.
Det første skrittet for å bearbeide de vanskelige følelsene er å akseptere følelsene og anerkjenne disse. Denne aksepten og anerkjennelsen vil komme når du sakte, men sikkert blir kjent med deg selv på nytt. Det handler om å åpne opp for å se de vanskelige følelsene i lys av dine egne vanskelige livserfaringer. Det er viktig å forstå at det er en god grunn til at nettopp dette er utfordrende for deg. Ved å slutte å undertrykke eller benekte følelsene og heller tillat deg selv å føle og akseptere at det er naturlig å oppleve en rekke følelser, både positive og negative vil du oppleve mer livsmestring.
Selvfølelse vs selvtillit
Selvtillit handler om det du presterer eller får til. Selvtilliten er som en indre stemme som dømmer og definerer om det du presterer på et område er bra eller dårlig. Det kan være på jobb, skole, trening, penger, statussymboler, og ikke minst; utseende. Dette fokuset på at det er de ytre faktorene som setter verdien på oss som mennesker, er et resultat av de tilbakemeldinger som våre omsorgspersoner ga oss i vår barndom med ord, blikk, toneleie og kroppsspråk.
Du får det bedre med deg selv dersom du heller velger å ha oppmerksomheten rettet mot det som styrker selvfølelsen din. Selvfølelse handler om den verdien du setter på deg selv. Det vil si den programmeringen eller sannheten som du har, og som sier om du er verdifull eller ikke. God selvfølelse kommer fra en grunnleggende, ubetinget aksept av deg selv som menneske, basert på dine erfaringer i nære relasjoner i barndommen og som du gjennom livet har gjort til dine.
Rett og slett hvilke tanker du har om deg selv.
Liker du den du er?
Hvordan er ditt forhold til deg selv?
Hvordan snakker du til deg selv?
Hvordan trives du med deg selv?
Det sies det er vanskelig å elske en som ikke elsker seg selv, en som snakker seg selv ned. Det er et veldig ensomt sted å være.
Om du derimot er god til å ta vare på deg selv og klarer å finne ting du liker ved deg selv, får du et bedre liv. Det er livsmestring i praksis, det er god selvfølelse – eller høy grad av EQ. Altså at du fungerer godt i relasjon til andre, og godt i relasjon til deg selv.
Din indre dialog
Livet er som en reise. Og akkurat som når du reiser på ferie, har det så mye å si hvem du reiser sammen med. Kvaliteten på turen blir avgjort av ditt reisefølge. Reiser du sammen med en person som heier på deg, sier fine ting til deg og støtter deg? Eller reiser du sammen med en som kjefter, snakker deg ned og sier stygge ting til deg?
Forbausende mange reiser gjennom livet med en negativ indre dialog. Det er derfor en stor gave til deg selv å bli mer bevisst på hvordan du snakker til deg selv.
Din indre dialog er utrolig viktig for hvordan du har det. Ved å øve deg på å ha en vennlig indre dialog, gjør du deg selv en kjempetjeneste – fordi det fører til bedre livskvalitet.
Det handler om å trøste deg selv når ting er vanskelig. Være den utrolig snille moren eller faren du kanskje ikke hadde som barn. Det handler om å gi deg selv den vennlige stemmen fra en god forelder når ting ikke helt går din vei. Det er noe helt eget med den omsorgen, egenkjærligheten og usynlige klemmen du når som helst kan gi deg selv.
Motsatsen til denne egenkjærligheten er det hakket i plata med kritikk som mange har gående inne i sitt eget hode. Den drar deg ned og ødelegger så mye. Om du vet at du har en sterk indre kritiker, fordi du rett og slett overtok stemmen fra noen andre som var kritiske mot deg i oppveksten, vil jeg at du går den i møte og erstatter den med noe mer oppbyggende.
Jeg vil at du snakker det negative imot:
– Jeg vil ikke ha det. Jeg er på vei.
Vær snill med deg selv. Ta personlig ansvar for å skape et hyggeligere klima i eget hode. Skap en positiv indre dialog.
Bli ferdig med fortiden din
Noe av det viktigste vi jobber med på EQ Institute er de erfaringene hver enkelt kursdeltager har med seg fra egen oppvekst og barndom. Vonde og vanskelige opplevelser som veldig ofte står i veien for at en har det bra i sitt voksne liv i dag.
Grunnen til dette er at når du har mange vanskelige følelser og erfaringer i bagasjen din blir du automatisk redd for at disse følelsene og erfaringene skal vekkes til live i møte med andre mennesker eller situasjoner. Det kan for eksempel være følelsen av å ikke være bra nok, eller ikke strekke til. Når disse gamle følelsene blir aktivert blir de nesten enda verre, fordi de kommer på toppen av det som er vanskelig her og nå.
La oss si at du ble mye kritisert om barn. Da kan du som voksen være sårbar i møte med kritikk for noe du gjør eller sier. Grunnen er at det minner deg om alle de andre gangene du ble kritisert og følte deg feil som barn.
Det som da skjer er at du beskytter deg selv, du tar på deg en rustning eller et verneskjold, slik at ingen kan aktivere disse vanskelige følelsene. Du setter opp en mur rundt deg for å holde folk på avstand, og det resulterer i at du ikke slipper folk helt innpå deg. Det handler ikke om at du er et dårlig menneske, du er bare livredd for at de vanskelige og vonde følelsene skal bli aktivert.
Det er fult mulig å finne tilbake til den du er bak alle disse etablerte sannhetene, og det er en stor gevinst ved å tørre å gjøre det. Det er forløsende å ta av rustningen og tørre å leve sitt eget liv. Fordi vi tør gjerne mindre når vi bærer på mye ubearbeidet historie.
Frykten for at vi i møte med andre mennesker og situasjoner skal bli minnet om det vonde, gjør at vi blir en begrenset utgave av oss selv. I stedet for å tørre å gå ut å gjøre akkurat det du har lyst til blir du en fattigere og mindre ærlig utgave av deg selv.
Våg å være hele deg. Tør å ta hele deg i bruk!
Aksepter tingenes tilstand
Veldig mange av oss lever enten i fortid eller fremtid. Vi tenker gjerne at ting var bedre før – eller ser frem til noe langt der fremme. Mange tenker at livet mitt blir bedre bare jeg går ned fem kilo. Eller bare kjøkkenet blir ferdig oppusset.
Men veien til å ha et godt liv med stor grad av livsmestring, handler om å akseptere livet slik det ER, i stedet for å leve i fortid eller fremtid.
Vær tro mot deg selv
Mange tror at det finnes en pepperkakeform som vi alle trenger å passe inn i. De mener at det bare er én måte å leve livet på. Det finnes en mal, og passer jeg ikke inn i den, så er jeg feil.
Sannheten er at DU vet best hvilken vei som er rett for deg. Innerst inne gjør du det.
Det å ikke lytte til seg selv er det de fleste er opplært til, og det de fleste angrer på ved livets slutt.
Det kan vi gjøre noe med.
Jeg vil at du blir mer tro mot deg selv. Jeg vil at du kjenner etter hva som er riktig for deg.
Ha mot til å gjøre det som kjennes riktig ut for deg – så lenge det ikke skader andre.
Personlig ansvar – ditt liv er ditt ansvar
Livsmestring handler i bunn og grunn om å ta gode veivalg. Å finne og velge den veien som er bra for deg. Og hvilken vei det er, det er det bare du som vet. Det er så mange som vil følge strømmen og det andre synes er viktig og riktig vei – og så går heller ikke de sin sanne vei. Så det er ene og alene ditt ansvar å velge din vei.
Summen av alle veivalgene dine blir livet ditt. Når du er tro mot deg og gjør ting som er riktige for deg, blir det stadig mer ditt liv. Et liv der du har det bedre og opplever mestring.
Det å sitte i førersetet i eget liv, i stedet for å sitte i passasjersetet, føles mer berikende.
Men om alle skal være sjåfør i eget liv blir vi ikke da en gjeng med egoister? Nei, jeg snakker ikke om at dine behov er viktigere enn andres behov, men at de som oftest er like viktige som andres behov.
Å ta personlig ansvar er derfor å være god på å ta vare på deg selv, og være tydelig på egne grenser og behov. Si ifra hvor dine grenser går og hva du har behov for. Da får du et bedre liv med mer av det som er viktig for deg.
Livsmestring
Livsmestring er ikke en engangshendelse, men en reise som varer livet ut. Det er en prosess der vi lærer av våre erfaringer, tilpasser oss endringer og vokser som individer. Det innebærer å være oppmerksom på våre tanker, følelser og handlinger, og å ta personlig ansvar for egen lykke.
På veien mot livsmestring er det viktig å være tålmodig med seg selv og se på feil og tilbakeslag som læringsmuligheter. Det er gjennom utfordringene vi møter at vi får mulighet til å vokse og utvikle oss.
På EQ Institute hjelper vi deg til å utvikle en nær, kjærlig og slitesterk relasjon til deg selv og dermed også til andre. Er du nysgjerrig på hvordan vi jobber? Bli med på EQ-kveld i Oslo/Bergen/Stavanger eller digitalt. Se oversikt over datoer her: EQ-kveld – EQ Institute
Vi hører gjerne fra deg!
E-post: post@eqi.no
Tlf: +47 413 10 600