Jeg er mann og jeg har alltid vært følsom. Det har fått meg til å føle at jeg er annerledes enn andre menn. Først trodde jeg det var noe galt med meg, en feilkobling i hjernen.
Av: Tore Petterson
Jeg har sett mine mannlige rollemodeller uttrykke fordommer, rasisme, homohat og lite respekt for kvinner. Jeg har også opplevd kvinner som sier at menn er kalde, stumme og følelsesløse vesener som ikke forstår noe som helst.
Alle disse inntrykkene og fordommene mot det motsatte kjønn lovet ikke særlig godt for at jeg skulle vokse opp som en mentalt sunn mann med gode relasjoner og et lystig sinn. Heldigvis har jeg lært at mine rollemodeller tok feil og jeg fikk meg nye forbilder isteden.
Jeg vokste opp med at menn er dårlige på å snakke om følelser. At en ekte mann holder følelsene for seg selv og «går ut i garasjen» når det blir for mye.
I dag ser jeg både menn og kvinner som trener for mye, drikker for mye, drukner seg i akademia og jobb, eller bruker sex som smertestillende. Alt dette heller enn å snakke om det som er vanskelig.
EQ-terapeut
I 2020 startet jeg på en reise som skulle forandre meg.
Jeg startet på utdanning i EQ-terapi. Der begynte jeg i en klasse med flere andre menn som bar med seg sine egne historier og et ønske om å forstå seg selv og sine relasjoner bedre. Disse tre årene skulle snu om på alt. Jeg fikk erfare at kvinner ikke er mer følsomme enn menn, men at det er måten det uttrykkes på som er ulik.
Jeg har snakket mye hele livet. Fylt hvert stille sekund med unødvendige ord og «underholdning». Det jeg plutselig så omrisset av var at jeg hele livet har hatt et behov for å bli hørt. Jeg ser nå at jeg pratet mye for å være sikker på at jeg ble forstått og lyttet til. Da jeg på EQ Institute opplevde å ikke bli avbrutt eller møtt med “gode råd” når jeg fortalte om hva jeg opplevde som vanskelig i livet mitt, ble det plutselig ikke så viktig for meg å bruke så mange ord lenger. At noen tok seg tid til å ta imot meg, lytte til meg og stille oppfølgende og undrende spørsmål, var helt nytt for meg.
Jeg skjønte at det viktigste redskapet til en terapeut er å kunne lytte uten å bli forstyrret av egne tanker og følelser, eller ønske om å reparere den andre.
Jeg bestemte meg for at jeg ville gjøre EQ-terapi mer tilgjengelig for menn. For å kunne hjelpe de som prater mye til å bruke færre ord og kjenne mer på følelser, og de som ikke har så mange ord til å få ro og trygghet til å kjenne på sine følelser og sette ord på dem.
Å kunne lytte
Svaret ble EQ-mann – et samtalerom der lytting er hovedingrediens. Et trygt rom der den enkelte kan få snakke ferdig uten å bli avbrutt av andres reaksjoner, og få eie sine egne opplevelser. Kurset ledes av mannlige EQ-terapeuter som har bearbeidet sin historie og har kompetanse til å skape rom for en mer lyttende og undrende kommunikasjonsform.
For menn er ikke dårligere til å dele følelsene sine enn kvinner. Men de trenger tid, noen som lytter og et rom der de ikke trenger å ta hensyn til andre enn seg selv. Vi trenger ikke at noen «fikser» våre vanskeligheter, vi trenger at den som lytter har nok plass i seg selv til å høre hva som faktisk blir sagt og er en støtte slik at vi kan finne våre egne svar.
Sinne kommer sjelden alene
Etter ett år som kursholder på EQ-mann opplever jeg at det er særlig ett tema som gjentar seg: Sinne.
Når menn kjenner på sinne og irritasjon, velger mange å trekke seg bort fra sin familie. De «går i garasjen». Kursdeltagerne deler erfaringer som «det blir alltid trøbbel når jeg blander meg inn», eller «jeg blir sint helt uten grunn, til og med når barna ler og har det gøy». Noen forteller at store følelser og manglende evne til å uttrykke dem, har gjort at de ikke husker noe av barnas barndom. Andre opplever plutselig at partneren vil skilles og at deres svært begrensede følelsesspråk har gjort at de ender opp som svarteper i skilsmissen.
Det er ikke så rart at noen gutter/menn blir sinte når mennesker rundt dem viser store følelser. De aller fleste menn har lært fra de var små at de ikke kan, eller skal vise dem.
Tenk deg å ha levd et liv der det ikke er plass til dine følelser. Du har derfor båret de vonde følelsene inni deg, og plutselig får du en partner eller barn tett innpå som føler seg helt fri til å uttrykke alle sine følelser. Følelser det er forventet at du skal møte, romme og anerkjenne. En holdning du selv aldri selv har blitt møtt med og derfor ikke har noen forutsetning for å klare. Byrden du allerede bærer dobles, og begeret renner over. Du blir sint.
Vi sier ofte at sinne er toppen av isfjellet. Som oftest kommer sinne i tospann med frykt. Frykt for å bli misforstått, frykt for å ikke bli hørt, frykt for å framstå som svak og ikke mann nok, eller kanskje den største: Frykten for avvisning. Det er derfor gode grunner til at sinne blir det uttrykket som lettest kommer til syne. For menn har sinne ofte vært den eneste aksepterte følelsen å gi uttrykk for.
EQ-mann
På EQ-mann har vi skapt det trygge rommet hvor menn ikke trenger å finne svar og løsninger for andre, men heller ha søkelys på egen utvikling – og la andre ta ansvar for seg selv. Her deler vi det vi har på hjertet, blir inspirert av andre og gjenkjenner oss i hva andre går gjennom. På den måten får den enkelte nye perspektiver og finner sin vei. Tidligere deltagere forteller om økt livskvalitet og mer glede. De melder om mindre konflikter med barn og ektefelle, fordi de nå har verktøy for å møte sine egne følelser og gjennom dem også følelsene til sine nærmeste.
På EQ-mann lærer du:
- Et språk for følelsene dine
- At du er mye bedre på å snakke for deg enn du tror.
- At du ikke er alene, og at dine tanker og opplevelser ikke er så ulike alle andres.
- Verktøy til å bearbeide din egen fortid.
- Håndtering av store følelser så de ikke går ut over de du er mest glad i.
- Sinnemestring
- Å føle mer glede i livet og bruke livet ditt på det som gir deg mestring og energi.
Nye kurs på EQ-mann starter høsten 2024. Les mer her.
Tore Petterson
EQ-terapeut, kursholder på EQ-mann, foredragsholder og artist.