Verdensdagen for psykisk helse markeres hvert år den 10. oktober og har som mål å øke bevisstheten rundt psykisk helse. Årets tema er: Vi trenger å snakke mer sammen. Sett av 8 minutter til å ringe noen du bryr deg om – hver dag.
Når ringte du sist til noen kun for å prate? Det høres så enkelt ut å bare plukke opp telefonen og ringe venner og familie, men vår erfaring er at det ikke alltid er så lett.
Så hva er det som holder oss tilbake? Det kan være vanskelig å finne tid i en travel hverdag, eller fort gjort å glemme. Men det kan også være at i noen samtaler så vekkes det vonde og vanskelige følelser i oss.
Ulike perspektiver
Vi har alle ulike perspektiver på livet, og disse er et resultat av våre livserfaringer. Denne sekken med erfaringer som hver enkelt av oss bærer på er derfor helt unik, og vil prege hvordan vi oppfatter, tolker og responderer på det som skjer i livet. Det er derfor ingen “riktig” måte å oppleve verden på.
Det viser seg likevel at det er vanskeligere enn vi tror å akseptere denne helt naturlige ulikheten mellom oss. Det er fort gjort å dømme andre for deres valg eller reaksjoner, spesielt når de avviker fra hva vi selv ville ha gjort. Det kan være vanskelig for meg å høre at du tar det jeg anser som et feil valg, eller at du blir såret av noe jeg tenker er en bagatell.
Unngå råd
Det er krevende å høre at de menneskene vi er glade i strever med vonde følelser og utfordringer. Det kan f.eks vekke skyldfølelse, et ønske om å ta vekk smerten – eller behov for å gi råd. Råd om å ta seg sammen, ikke ta ting personlig, se smerten i et større perspektiv eller kanskje finne seg en hobby?
Slike GODE råd gjør ikke smerten mindre. Tvert imot. Å ta mot til seg og vise sårbarhet, for så å bli møtt med gode råd, kan snarere forsterke følelsen av å være feil, av ensomhet eller av å være misforstått.
Smerten og de vonde følelsene blir derimot mindre når vi får dele hvordan vi har det med noen som vil lytte uten å gi råd. Som lar oss snakke ferdig og som sier: Det er vondt å høre at du har det vondt. Jeg vil lytte til deg. Jeg kan ikke føle følelsen for deg, men jeg vil være hos deg. Jeg vil lytte til smerten din uten å dømme.
Denne evnen til å møte andre med empati, undring og raushet kommer ikke av seg selv. Det kan kjennes tungt å ta inn over seg den andres historie, spesielt om en selv bærer på egne vonde følelser. Det kan også være vanskelig å sette grenser i møte med en som bærer på mye smerte.
Emosjonell intelligens
Å møte og ivareta egne og andres følelser på en hensiktsmessig måte er en ferdighet som alle kan lære. Når du blir bedre kjent med deg selv og din emosjonelle historie, og kan møte deg selv med en ikke-dømmende holdning, blir det lettere å legge ditt eget til side og se verden fra den andres perspektiv.
Å gi av din oppmerksomhet og tid, om enn bare 8 minutter, gjør en stor forskjell. Og når du velger å lytte med et ønske om å forstå, vil den andre oppleve seg sett, hørt og anerkjent – og kan dele uten frykt for å bli dømt eller avvist. “Jeg vil lytte til deg” er en kraftfull setning i møte med en som strever.
Å møte noen med empati og undring når de deler noe vondt vil bidra til å lette smerten, fordi det viser at de ikke er alene, de er ikke feil, de har ingenting å skamme seg over og de hører til.
Verdensdagen for psykisk helse gir oss derfor en viktig påminnelse om at vi stadig trenger å utvikle vår evne til å møte hverandre med åpenhet, anerkjennelse og aksept.
Vi trenger å snakke mer sammen.