Kjære deg som har ansvar for tilvenning i barnehagen. I disse dager er det mange tusen 1-åringer som opplever at livet hjemme sammen med de kjente og trygge voksne, blir byttet ut med ukjente voksne og barn i barnehagen. Jobber du i barnehage, og har ansvar for disse små menneskene denne høsten, vit at de ER sine følelser!
Det sårbare lille mennesket trenger å føle seg sett og ivaretatt ved at den voksne evner å tone seg inn følelsesmessig og gi fysisk nærhet. Barn i denne alderen snakker gjennom gråt, lyder, kroppsspråk og blikk. Hvert barn har sin unike måte å kommunisere på. Det blir din oppgave å tone deg inn og forsøke, etter beste evne, å forstå hvert enkelt barn.
Alle barn og spesielt de aller minste trenger at du tar 100% ansvar for relasjonen. DIN oppgave er å være den vennlige trygge havnen gjennom dagen. Ja, den barnet kan vende tilbake til, og som alltid er der, både fysisk og mentalt. Barnet trenger at du beveger deg i barnets høyde, henter det inn til et trygt fang ved behov. Og at du med et beroligende/ oppmuntrende/ omsorgsfullt blikk og en myk berøring på ryggen sier: “Jeg vil deg vel og jeg er her for deg uansett.”
Motsetningen til denne trygge havnen er en voksen som står og går hele tiden. En voksen som vender ryggen til barnet, så snart barnet forlater fanget. En voksen som blir oppslukt i praktiske gjøremål, og som trigges av barnets utrygghet og gråt og som resultat av dette får raske, harde og utålmodige hender.
Du er viktig
For å kunne være den trygge havnen for et lite barn en hel arbeidsdag er det helt avgjørende at du er på plass i deg selv. Lever du et liv der du stadig utsetter egne behov, og i liten grad står opp for deg selv i nære relasjoner, kan tilvenningsperioden bli en stor prøvelse for deg. Du klarer deg kanskje fint gjennom dagen på jobb, men har lite tålmodighet igjen i møte med egne barn og /eller partner som også er på vei inn i en ny hverdag etter ferien. Ja, du har det kanskje slik at i begge ender av dagen står det mennesker som har deg som sin trygge havn?
For å kunne være en god omsorgsperson for andre, trenger en å være nummer én i eget liv, og være en god omsorgsperson for seg selv. Det går som kjent ikke an å gi til andre, noe en ikke har selv. På EQ Institute tror vi på at alle gjør så godt de kan, ut fra sine forutsetninger, til enhver tid.
Tre tips
Derfor: Her er noen tips som kan hjelpe deg til å ta godt vare på deg selv. Tre tips om hvordan du kan ta ansvar for å fylle ditt eget kjærlighetsbeger. Når du tar ansvar for å fylle ditt eget kjærlighetsbeger, vil du være en trygg havn for deg selv og de små menneskene som går sine første spor ut i den store verden.
- Sørg for å få nok hvile og søvn, spesielt i denne krevende perioden, og velg å la praktiske oppgaver som ikke er kritiske vente.
- Gjør noe hver dag som gir deg glede. Det trenger ikke å være stort eller ta lang tid, og nyt opplevelsen/ stunden.
- Det å gå på akkord med seg selv er utrolig energitappende. Velg derfor å si ifra hvis det er noe du har behov for eller annet. Ved å begynne setningene med det personlige pronomenet: JEG – snakker du kun på vegne av deg selv, noe som gjør at det du sier ikke oppleves avvisende Eksempel: “Jeg vil gjerne være inne nå.”
Vi ønsker deg alt godt i ukene og månedene som kommer.
Herdis Palsdottir og Nina Smedbakken Marthinsen